Ring og hør nærmere
Tlf. 20 34 66 36

Klangmassage til hesteHistorien om Svala - Vejen til Svalas hjerte

Af Ina Jønsson

Klangmassage lukkede op for kontakten mellem hest og menneske

 
Jeg har fået fortalt, at den smukke islandske hoppe Svala, kommer fra et anerkendt og godt stutteri på Island. Hun er opvokset på fjeldet og kom i fangenskab, da hun var ca. 6 år gammel. Svala blev købt ubeset af en kunde fra Danmark, der kun ud fra et foto kunne se hendes skønhed.
Historien fortæller, at Svala ikke har haft psykiske problemer på Island, men måske er der hændt ét eller andet under flytransporten til Danmark. Måske generel dårlig håndtering af hesten?
Dog er det kun gisninger. Vi ved det ikke.
 
Svalas nye danske ejer forsøgte på traditionel vis at træne hende, men da hun ikke reagerede som ønsket, blev træningen til tvang og slag. Det bevirkede, at Svala fremadrettet udviste angst og panik og særdeles voldsom adfærd. Når hun først havde fået grime på, kunne hun trækkes med og stå bundet, men så virkede hun nærmest "slukket". Kampen var tilsyneladende tabt for hende.
Efter et par år blev hun solgt videre som avlshoppe og passede stort set sig selv. Ingen kunne
komme i nærheden af hende, så hun har ikke kunnet få den normale pasning og pleje som andre heste.

 

Svala flytter ind hos mig


Svala flyttede ind hos mig, da var hun tolv år gammel i 2013. Jeg hentede hende selv og hun gik fint ind i traileren og stod stille hele vejen hjem til stalden, cirka en times kørsel. Hjemme stod hun i vores store boks i ca. 14 dage og kom hver dag ud i en lille fold. Hun var fnysende og på grænsen til panik, men jeg forsøgte stille og roligt bare at være med hende i boksen. Det tog tid, men anstrengelserne bar frugt. Det lykkedes at kunne røre hendes venstre side. Højre side var hendes absolut mest sårbare side, så den valgte jeg at vente med. Tålmodighed og ro har været kodeordet.
Det har næsten været umuligt at få en grime på hende - kun med dyrlægens hjælp via kraftig bedøvelse kunne det lade sig gøre.

 

Vejen videre…


Så kom klangmassagen ind i billedet. Svala var på det tidspunkt fortrolig med de mennesker, der færdedes i stalden, hun kunne røres på begge sider af kroppen og søgte selv vores selskab, hvis det passede damen!
De første gange hun fik klangterapi, var hun vagtsom, men faldt hurtigt til ro og kiggede interesseret mod skålen. Inden længe sendte hun signaler på ro og velbehag. Hun kunne ind i mellem falde i søvn, hvilket var det bedste tegn på tryghed.
Svala vælger selv, hvor hun vil behandles. Hun placerer sig i forhold til skålen, og det er tankevækkende at se, hvordan hun stiller sig op. hun er fortrolig med klangene og har haft mulen undersøgende nede i skålen.

 

Klangmassage giver harmoni

 
Svala har i forløbet udvist stor interesse og tilfredshed i form af ro og afslappethed. Hun finder
særdeles hurtigt ind i sig og udstråler tryghed – uanset hvor lang tid der er gået mellem behandlingerne med klangmassage.
 
Anne-Mette, som har givet Svala klangmassage, har gået langsomt til værks. Forsigtigt har hun
nærmet sig Svala. Anne-Mette startede flere meter væk fra hende, og langsomt kom hun tættere og tættere på. Efter få gange kunne Svala modtage klangmassage helt tæt ved kroppen.
Svalas yndlingssteder for at modtage klangmassage er uden tvivl hendes hjerte og solarplexus.
Der går tonerne fra klangskålen tydeligvis ind og retter op på traumer og ubalancer. Og hermed opnås velvære og harmoni.   
 
Svala nyder tydeligvis klangmassagen, så meget at hun både gaber og prutter. Begge dele er gode tegn - så ved vi, at hun både tager imod og nyder behandlingen.
 
I dag kan jeg glæde mig over, at Svala ofte selv tager kontakt til mennesker og viser glæde ved træning i roundpen. (Lille rund bane). Et ekstra plus er, at Svala for første gang frivilligt og uden frygt har haft besøg af beslagsmeden.
Der er samklang mellem klangkålens toner og Svalas hjerte.  
 
 


Historien om Kalif – en mere afslappet hest efter behandling med klangmassage / lydterapi

Klangmassage/lydterapi har vist sig at have en gavnlig effekt på både heste og hunde. Dyrene virker mere afslappede og fornemmes at have et bedre velvære efter denne form for terapi, hvor lydene og især vibrationerne fra klangskålene sendes dybt ind i dyrets krop, hvorved der hurtigt opnås en afslappende effekt.

Kroppen indeholder store mængder af vand samt millioner af celler omgivet af og indeholdende vand. Ved overbelastning blokeres det frie flow i væsken, og der opstår let uhensigtsmæssige spændinger. Skålenes klange og vibrationer sætter vandet i blide svingninger, hvorved man opnår en dyb og afspændende indvendig massage, der løsner op for blokeringer og genskaber balancen i det frie flow.

Når den naturlige balance er genskabt, og eventuelle smerter fra spændinger er væk, vil kroppen reagere ved igen at opbygge og styrke immunforsvaret. Derved bliver dyret bedre i stand til selv at afhjælpe eventuelle kommende småproblemer.
 

Mit møde med hesten Kalif

Efter en skøn køretur i det danske landskab ankommer jeg til den gård, hvor Kalif bor. Jeg bliver modtaget af hestens ejer Benedikte Klinge, som viser mig ind til Kalif, der står i sin boks i stalden.

Benedikte har fortalt mig, at Kalif af natur er kontaktsøgende og elsker hygge, men han er også lidt nervøs anlagt, da han er let at skræmme. Jeg har tilbudt Benedikte at give Kalif en kort behandling med klangmassage for at vise, hvilken gavnlig virkning denne form for behandling har, ikke blot af afslappende karakter, men også med henblik til at afhjælpe eventuelle spændinger og ubalancer.

Inde i stalden møder jeg en rolig Kalif, der nysgerrigt kigger på mig og afventer hvad der skal ske. Jeg hilser og klapper ham på ryggen, så vi lærer hinanden lidt at kende, inden jeg begynder behandlingen. Jeg viser ham også en klangskål, så han kan blive tryg ved situationen. Derefter begynder jeg at slå tonerne an, dog uden straks at sætte skålen direkte på ham.
 

Behandlingen af Kalif

Kalif lytter roligt og interesseret til skålens lydtoner, og kort efter accepterer han, at jeg står ved hans side. Derefter lader jeg langsomt klangskålen glide hen over hesten ryg og ned over krydset, mens jeg stadig slår forsigtigt på skålen, så både klange og vibrationer bliver sendt dybt ind i kroppen, hvor spændinger og eventuelle blokeringer langsomt opløses. Kalif er i starten en lille smule utryg, men falder hurtigt til ro og virker afslappet og tilfreds med behandlingen.

Lidt senere trækker Benedikte Kalif ud i folden, hvor jeg fortsætter behandlingen. Mens jeg stadig slår tonerne an, lader jeg stille og roligt forskellige skåle glide over hans ryg og lægmuskler. Jeg kan se, at han nyder situationen, og jeg afslutter først behandlingen, da jeg kan fornemmer, at Kalif trækker sig væk fra mig.

Dagen efter behandlingen informerer Benedikte mig om, at Kalif har virket tilfreds og afslappet, og hun er ikke i tvivl om, at han har haft gavn af denne behandling.