Ring og hør nærmere
Tlf. 20 34 66 36

Klangmassage til hesteHistorien om Svala - Vejen til Svalas hjerte

Af Ina Jønsson

Klangmassage lukkede op for kontakten mellem hest og menneske

 
Jeg har fået fortalt, at den smukke islandske hoppe Svala, kommer fra et anerkendt og godt stutteri på Island. Hun er opvokset på fjeldet og kom i fangenskab, da hun var ca. 6 år gammel. Svala blev købt ubeset af en kunde fra Danmark, der kun ud fra et foto kunne se hendes skønhed.
Historien fortæller, at Svala ikke har haft psykiske problemer på Island, men måske er der hændt ét eller andet under flytransporten til Danmark. Måske generel dårlig håndtering af hesten?
Dog er det kun gisninger. Vi ved det ikke.
 
Svalas nye danske ejer forsøgte på traditionel vis at træne hende, men da hun ikke reagerede som ønsket, blev træningen til tvang og slag. Det bevirkede, at Svala fremadrettet udviste angst og panik og særdeles voldsom adfærd. Når hun først havde fået grime på, kunne hun trækkes med og stå bundet, men så virkede hun nærmest "slukket". Kampen var tilsyneladende tabt for hende.
Efter et par år blev hun solgt videre som avlshoppe og passede stort set sig selv. Ingen kunne
komme i nærheden af hende, så hun har ikke kunnet få den normale pasning og pleje som andre heste.

 

Svala flytter ind hos mig


Svala flyttede ind hos mig, da var hun tolv år gammel i 2013. Jeg hentede hende selv og hun gik fint ind i traileren og stod stille hele vejen hjem til stalden, cirka en times kørsel. Hjemme stod hun i vores store boks i ca. 14 dage og kom hver dag ud i en lille fold. Hun var fnysende og på grænsen til panik, men jeg forsøgte stille og roligt bare at være med hende i boksen. Det tog tid, men anstrengelserne bar frugt. Det lykkedes at kunne røre hendes venstre side. Højre side var hendes absolut mest sårbare side, så den valgte jeg at vente med. Tålmodighed og ro har været kodeordet.
Det har næsten været umuligt at få en grime på hende - kun med dyrlægens hjælp via kraftig bedøvelse kunne det lade sig gøre.

 

Vejen videre…


Så kom klangmassagen ind i billedet. Svala var på det tidspunkt fortrolig med de mennesker, der færdedes i stalden, hun kunne røres på begge sider af kroppen og søgte selv vores selskab, hvis det passede damen!
De første gange hun fik klangterapi, var hun vagtsom, men faldt hurtigt til ro og kiggede interesseret mod skålen. Inden længe sendte hun signaler på ro og velbehag. Hun kunne ind i mellem falde i søvn, hvilket var det bedste tegn på tryghed.
Svala vælger selv, hvor hun vil behandles. Hun placerer sig i forhold til skålen, og det er tankevækkende at se, hvordan hun stiller sig op. hun er fortrolig med klangene og har haft mulen undersøgende nede i skålen.

 

Klangmassage giver harmoni

 
Svala har i forløbet udvist stor interesse og tilfredshed i form af ro og afslappethed. Hun finder
særdeles hurtigt ind i sig og udstråler tryghed – uanset hvor lang tid der er gået mellem behandlingerne med klangmassage.
 
Anne-Mette, som har givet Svala klangmassage, har gået langsomt til værks. Forsigtigt har hun
nærmet sig Svala. Anne-Mette startede flere meter væk fra hende, og langsomt kom hun tættere og tættere på. Efter få gange kunne Svala modtage klangmassage helt tæt ved kroppen.
Svalas yndlingssteder for at modtage klangmassage er uden tvivl hendes hjerte og solarplexus.
Der går tonerne fra klangskålen tydeligvis ind og retter op på traumer og ubalancer. Og hermed opnås velvære og harmoni.   
 
Svala nyder tydeligvis klangmassagen, så meget at hun både gaber og prutter. Begge dele er gode tegn - så ved vi, at hun både tager imod og nyder behandlingen.
 
I dag kan jeg glæde mig over, at Svala ofte selv tager kontakt til mennesker og viser glæde ved træning i roundpen. (Lille rund bane). Et ekstra plus er, at Svala for første gang frivilligt og uden frygt har haft besøg af beslagsmeden.
Der er samklang mellem klangkålens toner og Svalas hjerte.  
 
 


Klangmassage stabiliserer kontakt mellem hest og rytter.

Tom Friis Hansen har gennem flere år med stor succes beskæftiget sig med en tusinde år gammel behandlingsmetode, der stammer fra Nepal og Tibet. Ved hjælp af lyde og vibrationer fra klangskåle/syngeskåle, håndfremstillet efter ældgamle teknikker, opløser han spændinger og blokeringer i kroppen, afhjælper stresssituationer og genskaber kroppens egen healende effekt.

Kodeordet er massage – en indre massage uden berøring. Vibrationer fra klangskåle, der slås an, trænger dybt ind i kroppen, hvor almindelig fysiologisk massage ikke kan nå. Kroppen indeholder 80% vand og millioner af celler, som bringes i vibrationer og masserende bevægelser, der opløser spændinger og blokeringer. Når balancen og det frie flow er genoprettet, kan kroppens egne selvhealende kræfter tage over og fuldføre projektet helt uden brug af kirurgi og kemi.

Metoden anvender Tom Friis Hansen også i sin behandling af traumatiserede heste, en proces der stille og roligt genskaber tillidseffekten og afhjælper skavanker såvel af psykisk som fysisk karakter.
 

Araberhoppen Faccorai OX elsker klangmassage

Mit navn er Noamynte Nomi og jeg har distanceteamet Exclusive Horsemen. Jeg er en del af elitegruppen for danske youngriders i distanceridning. Sammen med min araberhoppe Faccoria OX var vi for andet år i træk udtaget til at repræsentere Danmark til Nordisk Baltisk mesterskab i distanceridning på landsholdet. I år blev stævnet afholdt i Litauen, hvilket gav os en forholdsvis lang køretur med en belastende udfordring til følge. Til imødegåelse af eventuelle problemer var vores bedste redskab en klangskål, som Klanguniverset sponsorerede til os. Klangmassagen var med til at løsne ømme muskler op efter den lange køretur. Inden hesten blev læsset fik den en klangmassagebehandling på ca. 10-15 minutter, for at forberede hestens krop på den kommende belastning ved den lange transport. Efter hver transport gik vi med hesten for at løsne op for stive muskler og efterfølgende fik hesten endnu en kort klangmassagebehandling. På denne måde kunne vi stort set slippe helt for ømme muskler under den lange transporttur til Litauen, en tur som vi havde delt op i to etaper (ca. 750km + 1100km).

Vi bruger samme behandlingsform både i forbindelse med den daglige træning samt deltagelse i stævner. Jeg har en helt fast rutine, jeg følger: Inden jeg træner med min hest, får den altid en kort klangmassagebehandling og ligeledes efter endt træning. Det samme gør sig gældende på stævnedagene. Jeg vil gerne forberede hestens muskler og resten af dens krop på belastningen, den skal udsættes for, så der bliver løsnet godt op for eventuelle spændinger og ømheder. Behandlingen, jeg laver efter træningen, er både for at løsne op samt for at hjælpe hestens krop med at slappe af og komme sig hurtigere efter træningen. Klangmassage kan derfor med fordel bruges til at undgå skader og til at hele eventuelle opståede skader.

Udover de dybdegående vibrationer, klangskålen sender ind gennem hestens krop, danner klangskålen en hel fantastisk lyd, som mentalt virker meget beroligende og afstressende. Denne form for lydterapi er også med til at højne hestens velfærd, specielt på stævnedagene hvor der er mange nye ting, hesten oplever, alt fra nye stalde, nye omgivelser, nye heste, stress fra stævnet osv. Her er min erfaring, at hesten bliver mentalt afslappet ved brug af klangskålene og derved får lettere ved at slippe den stress, som let opleves på stævnedage.

Ved at bruge klangmassage er vores erfaring, at vi faktisk helt kan slippe for kiropraktiske behandlinger, som vi førhen brugte grundet spændinger i hestens lænd. Alle spændinger, ømheder og andre mindre skavanker er helt forsvundet. Jeg har nu en sund, afbalanceret og glad distancehest, som nyder både tiden med klangskålen og de mange timer under træning og til stævnerne.
 

Klangmassage til heste er blevet et hit i Danmark.

Vi må indrømme, at vi er lidt bagud her hjemme med hensyn til at bruge alternative behandlingsmetoder både til mennesker og dyr, når det gælder afhjælpning af spændinger og smerter i led og muskler samt stress og ubalancer i kroppen hos både mennesker og dyr. Eksempelvis har tyskerne med stor succes brugt lydterapi i over 50 år. Denne behandlingsform er offentlig anerkendt, og bruges i dag på de store hestestutterier med stor anerkendelse af de professionelle ryttere og beridere.

Ifølge DRF´s og FEI´s reglement er det lovligt at bruge klangmassage/lydterapi til din hest ved de nationale og internationale stævner, både før, under og efter stævnet. Da denne form for terapi ikke gennemtrænger huden, og der påføres heller ikke præparater direkte på huden.